• Een gedenkwaardige dag vandaag, Pinkstermaandag. Met de jaarlijkse Volksfeesten in Beckum en ’s middags de TVO afscheidswedstrijd van dit seizoen maar ook van de 3e klasse A. Want na 4 ½ seizoenen (deels vanwege corona incompleet) moest nu onvermijdelijk door TVO de handdoek in de ring worden gegooid. De 3e klasse was afgelopen seizoen onomstotelijk te hoog gegrepen voor de uitgeklede selectie. De euforie van opkomende talenten vanuit de jeugd duurde enkele jaren, maar door bekende oorzaken als afhaken wegens zware blessures en vertrek ‘was er geen houden meer aan’. Zeker ook omdat dit seizoen door wegvallen van scorende spitsen TVO zo’n 20-25 goals ontbeerde. Dat ondanks de serie van – soms – grote nederlagen de TVO selectie de moed erin bleef houden, is een compliment waard voor de technische staf, trainer/coach Gijs Noltes en zijn selectiegroep.

    Saillant detail vanmiddag; TVO ontving koploper RSC dat, soms tot eigen verbazing, volop meedeed om de titel. Met drie punten voorsprong op Barbaros zou een remise in Beckum voldoen om kampioen te worden. Het werd een wedstrijd in stijl; honderden Rossumse supporters kwamen in bussen naar Beckum, rook-vuurwerk in rood werd afgestoken vooraf. En ook, TVO nam afscheid van een aantal gestopte spelers (chronische blessures), technische staf leden en spelers die gaan stoppen bij de hoofdmacht. Met namen als Roy Leferink, Martijn Leferink, Bas ten Dam, Mike ten Voorde en André Karnebeek. Voor een groot aantal toeschouwers ontspon zich een duel dat moeizaam op gang kwam. RSC kende de luxe van; minstens een punt halen en de titel is binnen. Maar TVO kreeg in de 6e minuut al een kans voor Maik Ottink die vrij voor de keeper een voorzet over rechts vrij kon inkoppen, maar naast mikte. RSC stichtte vervolgens wel enig gevaar, maar Mike ten Voorde kon met de TVO verdediging het doel schoonhouden. Naarmate de rust in zicht kwam, nam de druk van de gasten toe en TVO moest alle zeilen bijzetten bij enkele corners om inzetten te pareren.
    Bij de 0-0 ruststand kwam het bericht door dat concurrent Barbaros voor de race om het kampioenschap achterstond tegen TRIAS, derhalve zat RSC in de spreekwoordelijke zetel voor de titel. Zeker nadat in de 52e minuut Rossum spits Oude Lashof na een scrimmage voor het TVO doel het niet adequaat wegwerken van de bal afstrafte met een rake treffer, 0-1. Na de inbreng van Ties Mulder en Harmen Frongink kreeg de TVO formatie evenwel ‘meer smoel’ en kroop ook meer uit de schulp. RSC bleek in die fase schijnbaar hangen op twee gedachten. Moeten we nu volle bak geven of is de buit toch wel definitief binnen? Na een half mislukt schot van Jorn Groothuis en kans voor Maik Ottink, die net niet kon afdrukken, viel dan de TVO gelijkmaker in de 72e minuut. Uit een prima aanval over drie schijven vanaf rechts belandde de bal bij de vrijgespeelde Groothuis, die resoluut raak knalde, 1-1.
    RSC kreeg nog enkele scoringskansen maar ook de thuisclub deed van zich spreken in de laatste fase. Zo werd in de 83e minuut uit een TVO vrije schop vanaf 24 meter de bal teruggelegd op Frongink die evenwel hoog overschoot. Na de opwindende slotminuten in deze sportieve ontmoeting ontbrandden opnieuw -langs de zijlijn - de rode rookfakkels van de talrijke RSC fans, die spontaan op het veld hun spelers feliciteerden met het behaalde kampioenschap. En TVO? Met voorzitter John Frongink gesproken pal voor het eindsignaal; ’ Ik denk dat we met opgeheven hoofd hiermee de competitie mogen afsluiten en volgend seizoen een trapje lager best mogelijkheden hebben voor een positief voetbaljaar.’ En daar was geen woord aan gelogen…
    Knitto